Van Ubuntu naar Xubuntu
Na een dik uur zat de installatie van Ubuntu erop gisterenavond. De computer startte zonder sputteren op, vroeg mijn gebruikersnaam en paswoord en even later kon ik het bureaublad van Ubuntu aanschouwen. Onmiddellijk kreeg ik de melding dat er belangrijke updates waren, dus mijn internet werkte. Ik had tijdens het opstarten ook reeds gemerkt dat de geluidskaart herkend werd, dus dat zat ook snor. Maar ik merkte wel enige traagheid in het systeem. Het was ook even zoeken hoe ik aan mijn bestanden en programma's kon, want een startknop is er niet. Wie een beetje zoekt, vindt echter snel zijn weg. Zo ontdekte ik vlug de manier om programma's toe te voegen en die is klantvriendelijker dan onder Windows. Ik gaf te kennen dat ik GCompris wilde installeren en in nog geen 10 seconden later had Ubuntu dit voor mij gevonden. Ik hoefde enkel nog op de knop installeren te drukken en alles werd netjes geïnstalleerd.
Op het internet vond ik dat Xubuntu beter geschikt was voor tragere computers. Daarom haalde ik het ISO-bestand met Xubuntu af en brandde dit op een CD-tje. Vanmorgen heb ik nu deze versie geïnstalleerd en alles verliep vlekkeloos. Xubuntu lijkt meer op Windows dan Ubuntu. Maar wat is nu het verschil tussen Ubuntu en Xubuntu?
Linux kan je vergelijken met de hersenen van de mens. Ubuntu is het lichaam dat Linux in beweging zet. Ubuntu maakt gebruik van Gnome, dat zijn de kleren die de buitenwereld ziet. Hoe mooier de kleren, hoe meer er van de computer gevraagd wordt. Xubuntu gebruikt eenvoudiger kleren, XFCE is de windowsomgeving waar Xubuntu gebruik van maakt. Terwijl Ubuntu op het eerste zicht perfect in het Nederlands vertaald werd, merk ik dat bij Xubuntu heel wat termen nog Engelstalig zijn. Misschien brengen de updates straks hierin verandering.
Wie het programma eerst eens wil uittesten zonder het installeren, kan gebruik maken van de live-mogelijkheid. Je start dan (X)Ubuntu op vanaf CD. Werkt voortreffelijk, enkel heel wat trager dan als je het op de harde schijf installeert.
Allé, de eerste indrukken zijn positief, maar ik heb nog een lange leercurve af te leggen, maar ik hou daar wel van. Benieuwd of ik voor elk Windowsprogramma een volwaardige tegenhanger vind. Ik ben enkel bang dat dit voor Videobewerking niet het geval zal zijn.
Oh ja, de laptop bezit geen draadloze netwerkkaart. Ik probeer straks een USB-kaartje uit, benieuwd hoe (x)Ubuntu hiermee zal omspringen, want drivers heb ik niet.